Wie is Craig Wright en wat is er waar van de Tulip Trust?

Bijna iedereen in de crypto community veracht hem. Craig Wright. Hij claimde in een interview met de BBC in 2016 dat hij de uitvinder is van Bitcoin. Dat hij degene was die samen met zijn vriend Dave Kleiman onder het pseudoniem Satoshi Nakamoto de white paper van Bitcoin schreef en uitbracht in 2009. Dave Kleiman is inmiddels overleden en kan de claim van Wright, mocht deze op een leugen berusten, niet meer tegenspreken. Maar ondanks dat lukt het Craig Wright tot op heden niet om te bewijzen dat hij de bedenker van Bitcoin is. Keer op keer, rechtszaak na rechtszaak wordt hem om harde bewijzen gevraagd waarmee hij kan aantonen dat hij daadwerkelijk de uitvinder van Bitcoin is. En keer op keer lukt het hem niet om dit bewijs te leveren.

Satoshi’s 1 miljoen Bitcoin

Zo leverde hij in de rechtbank al eerder vervalste documenten aan die aan zouden moeten aantonen dat hij en Dave Kleiman inderdaad intensief hebben samengewerkt aan de creatie van Bitcoin. En het verzoek van de rechtbank om bewijs te leveren van het eigenaarschap van Satoshi’s Bitcoinadressen kon hij ook niet inwilligen.

Dit is onder anderen het adres waarvandaan de eerste Bitcoin-transactie ooit is geïnitieerd . Én nog veel angstaanjagender, op deze adressen staat gezamenlijk één miljoen Bitcoin die sinds de livegang van Bitcoin nog nooit zijn bewogen. Er staan dus één miljoen Bitcoin (bijna 5% van wat er ooit gemined zal worden) al meer dan 11 jaar onbewogen op een paar van de allereerste Bitcoin adressen.

Tulip Trust

De reden dat Craig Wright niet kon bewijzen dat hij toegang heeft tot deze adressen en de één miljoen Bitcoin is, aldus hemzelf, omdat hij en Dave Kleiman deze Bitcoin hebben gelocked in de zogenaamde ‘Tulip Trust’. Dit is een encrypted document met daarin de sleutel die toegang geeft tot die eerste Bitcoin wallets. Maar dat document kon alleen worden ontgrendeld met de combinatie van de encryptiesleutel van Craig Wright zelf en de encryptiesleutel die in handen is van de overleden Dave Kleiman.

En deze sleutel van Dave Kleiman zou Wright naar eigen zeggen sinds een aantal dagen in zijn bezit hebben. Want, volgens Wright had Kleiman nog voor zijn dood in gang gezet dat een koerier zijn deel van de encryptiesleutel op 1 januari 2020 zou bezorgen bij Wright.

Inmiddels heeft Wright de rechtbank laten weten de encryptiesleutel te hebben ontvangen en krijgt hij van de rechtbank tot 4 februari om aan te tonen dat hij inderdaad toegang heeft tot Satoshi’s Bitcoin adressen.

Bitcoin Satoshi’s Vision

Waarom is het nou zo angstaanjagend dat Craig Wright mogelijk de toegang tot deze Bitcoin adressen heeft? Daarvoor moeten we een paar jaar terug in de tijd. Er is in Bitcoinland een hoop gesteggel geweest tussen een aantal groepen over wat de beste (technische) visie voor Bitcoin zou zijn. Omdat deze groepen er niet met elkaar uitkwamen hebben twee groepen besloten zich af te splitsen van Bitcoin, door de code van Bitcoin te ’hard forken’. Daaruit volgde twee nieuwe coins, Bitcoin Cash (BCH) en Bitcoin Satoshi’s Vision (BSV). Deze laatste afsplitsing is geïnitieerd door Wright, die claimt met BSV Satoshi’s (ofwel zijn eigen) originele visie te volgen.

Craig Wright is zelf dus juist anti Bitcoin en pro Bitcoin Satoshi’s Vision. En in die laatste heeft hij al zijn geld geïnvesteerd. Het is hem er dus alles aan gelegen om de prijs van BSV op te drijven. Bijna iedereen in de crypto community denkt daarom ook dat het Tulip Trust verhaal het zoveelste verzinsel van Wright is om de koers van BSV te laten stijgen.

Want mocht het nou echt zo zijn dat Wright toegang weet te krijgen tot de één miljoen onaangeroerde Bitcoin, dan zou hij daarmee de hele Bitcoinkoers in één klap in elkaar kunnen laten storten en zijn eigen Bitcoin Satoshi’s Vision tot ongekende hoogten kunnen opblazen. En vanwege die onzekerheid steeg de prijs van BSV de afgelopen week al met zo’n 300%.

Maar laten we hopen dat de claim van Wright een van zijn vele verzinsels blijkt en dat hij op 4 februari definitief wordt ontmaskerd als ‘Faketoshi’, zoals hij door de crypto community wordt genoemd.

Een reactie plaatsen