Wat gaat Bitcoin doen in 2020?

Het overgrote gedeelte van 2019 was de crypto markt behoorlijk saai. Waar 2018 het jaar was dat de bubbel uiteen spatte en de bodem bereikte, stond 2019 in het teken van accumulatie en het eerste herstel. De weg leek even open richting nieuwe all-time-highs toen Bitcoin halverwege het jaar een grote stijging naar 14.000 dollar doormaakte. Maar deze stijging liep snel op een eind en de laatste maanden van 2019 belandde de markt weer in een neerwaartse trend.

Wat kunnen we verwachten van BTC in 2020?

Maar deze neerwaartse trend zou wel eens afgelopen kunnen zijn. De afgelopen dagen maakte Bitcoin weer een aardige stijging door en het geloof in de cryptomarkt is sinds lange tijd weer goed voelbaar. Maar of deze neerwaartse trend een dezer dagen definitief wordt verbroken of niet, op de langere termijn ziet het er positief uit voor Bitcoin. En in dit artikel laten wij je zien waarom. Op die manier kan je zelf bepalen of Bitcoin kopen een goed moment is.

De Bitcoin Investor Tool van Philip Swift

Allereerst willen we je een indicator laten zien die is ontwikkeld door een technisch analist genaamd Philip Swift. Deze indicator heeft hij de “Bitcoin Investor Tool” genoemd en deze bestaat uit verschillende moving averages die aangeven wanneer Bitcoin “overbought” en wanneer Bitcoin “oversold” is. Dit wordt in de onderstaande afbeelding weergegeven door de groene vlakken (oversold) en rode vlakken (overbought). Simpelweg zijn dit de momenten dat de prijs van Bitcoin excessief laag of excessief hoog staat ten opzichte van de gemiddelde prijs.

De Bitcoin Investor Tool van Philip Swift
De Bitcoin Investor Tool van Philip Swift

De momenten dat de koers van Bitcoin zich in zo’n groene (oversold) zone bevindt zijn schaars zoals je ziet. Maar ieder die in het verleden in zo’n groene zone heeft weten te kopen is vandaag de dag spekkoper. Tot een paar dagen geleden bevond de Bitcoin koers zich nog net in zo’n groene zone, maar sinds de stijging van de afgelopen dagen is dat net niet meer het geval. En dat betekent misschien wel dat de laatste kans om Bitcoin zo spotgoedkoop in te slaan is verkeken. Dit is geen investeringsadvies.

De drie fases van Bitcoin

Philip Swift deelde het koersverloop tussen de oversold en overbought zones weer in, in drie andere fases (zie onderstaande afbeelding):

Fases Bitcoin Investor Tool
Fases Bitcoin Investor Tool
  1. Breakout, retest & sideways fase: de uitbraak uit de overbought zone, het testen (toucheren) van de top van die zone en zijwaarts prijsverloop
  2. First stage growth fase (progressive): een vrij langzame maar gestage stijging
  3. Second stage growth fase (aggressive): een fase van flinke koersstijgingen die de bodem van de overbought zone test alvorens de koers in de overbought zone belandt

Tijdens de vorige bubbel duurde deze first stage growth fase bijna een jaar, waarna de second stage growth fase en de overbought fase gezamenlijk het daaropvolgende jaar in beslag namen. Als de tijdslijnen van de komende bubbel vergelijkbaar zijn aan die van de vorige, dan past dat goed in het plaatje wat veel beleggers al sinds het knappen van de vorige bubbel schetsen.

Nog een aantal jaar voordat een nieuwe top bereikt wordt

Veel technisch analisten die Bitcoin op de langere timeframes bekijken roepen namelijk al sinds begin 2018 dat Bitcoin rond eind 2021 de top van de volgende bubbel zal bereiken. Het kan dus misschien nog wel twee jaar duren voordat Bitcoin weer in de mania fase van een bubbel belandt. Maar niet getreurd. Want als je kijkt naar de Bitcoin koers op de logaritmische schaal (zie onderstaand) is er in ieder geval 1 conclusie te trekken:

Hoe langer het duurt voordat Bitcoin de top van de volgende bubbel bereikt, hoe hoger deze top zal zijn. En doordat velen verwachten dat deze top zich pas in 2021 voordoet, is de breed gedragen verwachting ook dat deze top misschien zelfs rond de 100.000 dollar zou kunnen liggen.

Bitcoin op logaritmische schaal
Bitcoin op logaritmische schaal

2020 zal dus misschien nog niet het jaar zijn waarin we een herhaling zien van de gigantische stijgingen zoals in 2017. Maar een wat boeiender jaar met wat meer gestage stijgingen zoals in 2016 zou het zomaar eens kunnen worden. En dus kijk ik uit naar aankomend jaar!

Een reactie plaatsen