On-chain data toont dat de koersen weer omhoog kunnen

De cryptomarkt en met name Bitcoin beweegt inmiddels al meer dan anderhalve maand zijwaarts. Het is saai en mensen om me heen beginnen hun crypto te verkopen omdat ze het geloof in de bullmarkt zijn verloren. Maar meestal is zo’n shakeout juist het doel van zulke correcties.

On-chain data

Er zijn een aantal bekende crypto analisten die zich minder focussen op de technische analyse (het bestuderen van de grafieken), maar zich vooral bezig houden met data die hen meer inzicht geeft over wat zich achter de schermen afspeelt: on-chain data genaamd. Een aantal bekende analisten die zich hier op focussen zijn Willy Woo en Philip Swift (de bedenker van de Pi Cycle Top waar ik al vaker over schreef).

Zo tracken zij bijvoorbeeld wat grote crypto wallets doen, bestuderen ze hoeveel handelsactiviteit er is op de exchanges en kijken ze hoe winstgevend de grote crypto miners zijn. Vervolgens proberen ze al dit soort “alternatieve” data te gebruiken om te bepalen waar de Bitcoin koers heen gaat bewegen.

Veel van de indicatoren die zij in de gaten houden geven op dit moment aan dat het een perfect moment is om Bitcoin te kopen.

The Puell Multiple

Een van de door Philip Swift ontwikkelde indicatoren is The Puell Multiple. De rode lijn in deze grafiek geeft weer hoe winstgevend Bitcoin miners op dit moment zijn. Dat is van belang, omdat Bitcoin miners voor een groot deel bepalen hoeveel Bitcoin er op de markt wordt gedumpt.

Staat de Bitcoin koers gigantisch hoog en zijn miners erg winstgevend, dan zullen miners besluiten elke Bitcoin die ze minen direct te verkopen. Andersom, wanneer de koers relatief laag staat, zullen meer miners besluiten de verkoop van hun Bitcoin nog even uit te stellen en neemt het aanbod van Bitcoin dus (tijdelijk) af.

The Puell Multiple

Bron: lookintobitcoin.com

Zoals je in deze grafiek kunt zien is de winstgevendheid van miners in het verleden een behoorlijk goede indicator geweest voor het voorspellen van toppen en bodems. Vaak wanneer The Puell Multiple zich in de rode bandbreedte begaf was dit een goed signaal om te verkopen en in de groene bandbreedte – waar hij zich een aantal dagen geleden in begaf – een goed signaal om te kopen.

Advanced NVT

Een nieuwe indicator van Philip Swift, “Advanced NVT” genaamd, toont de activiteit op de Bitcoin Blockchain en zet deze af tegen de koers. Wanneer de activiteit op de blockchain relatief hoog is ten opzichte van de koers, dan daalt deze blauwe lijn en hoe lager deze grafiek komt, hoe meer ondergewaardeerd Bitcoin is volgens Philip Swift.

Steeds wanneer deze grafiek in het verleden onder de groene lijn dook – en dat is op dit moment ook het geval – was dit een goed moment om Bitcoin in te slaan.

Advanced NVT

Bron: lookintobitcoin.com

Stablecoin Supply Ratio

Ook de Stablecoin Supply Ratio, een door Willy Woo ontwikkelde indicator, gaf zo’n twee weken geleden een belangrijk koop signaal. Deze indicator meet de verhouding tussen het aantal beschikbare stablecoins en het aantal beschikbare Bitcoin. In het verleden viel de bodem van deze indicator vaak samen met bodems van Bitcoin. En zoals je kunt zien in de onderstaande grafiek bereikte deze indicator kort geleden wederom een bodem.

Stablecoin Supply Ratio

Bron: glassnode.com

Ondanks dat de zijwaarts bewegende koers ons weinig houvast geeft om te bepalen welke kant de koers op zal gaan, zijn er dus verschillende on-chain indicatoren die erop lijken te wijzen dat Bitcoin zich klaarmaakt voor een stijging. Of deze indicatoren weer blijken te kloppen moeten we uiteraard afwachten, maar hopelijk helpt het je bij het bepalen van je strategie.

Plaats een reactie