Een dubbele Bitcoin bubbel?

Bitcoin maakt gedurende iedere bullmarkt flinke correcties door. In 2017 corrigeerde de koers meerdere malen 30 tot 40%, maar herstelde vervolgens vaak snel om de bullmarkt te hervatten. De huidige correctie van (tot nu toe) bijna 55% is in vergelijking een stuk heviger dan de correcties die we in 2017 zagen. En misschien was dit nog niet eens de bodem.

Afgelopen weekend vond namelijk een zogeheten death cross plaats. Dat gebeurt wanneer de 50-day moving average (gele lijn) onder de 200-day moving average duikt (blauwe lijn).

Bitcoin Death Cross

Doorgaans wordt dit gezien als een negatief signaal voor de koersverwachting op de wat langere termijn. En hoewel niet altijd juist, bleek de death cross in maart 2018 en oktober 2019 inderdaad een langere correctie in te luiden.

Een nog hardere correctie naar 20.000 of zelfs 14.000 dollar is dus niet uitgesloten, maar het valt lastig te zeggen welke kant de koers van Bitcoin op gaat. Zolang de koers tussen de 30.000 en 40.000 dollar beweegt.

Een dubbele bubbel

Mocht Bitcoin nog harder corrigeren, betekent dit dan definitief het eind van de bullmarkt? Niet per se. Een van de theorieën die al meer dan een jaar wordt besproken door veel crypto traders is dat deze Bitcoin bullmarkt in veel opzichten meer lijkt op de bullmarkt van 2013 dan die van 2017.

Dubbele bubbel

En zoals je in de bovenstaande afbeelding kunt zien bestond de Bitcoin bubbel van 2013 eigenlijk uit twee bubbels die elkaar snel opvolgde. Van april tot juli 2013 corrigeerde de koers van Bitcoin meer dan 80%, om minder dan een half jaar later als nog 370% hoger te eindigen dan de top van april.

Een nog hardere correctie in de komende maanden is dus niet ondenkbaar, maar betekent niet per se dat de macro bullmarkt voorbij is. Net als dat dat in 2013 niet het geval was. Hoewel ik onzeker ben over het koersverloop van Bitcoin in de komende maanden ben ik er vooralsnog van overtuigd dat dit nog niet het eind van de macro bullmarkt was.

Succes in de komende (misschien wel saaie) cryptomaanden en geniet van de zomer!

Plaats een reactie