Het is jullie vast niet ontgaan. Bitcoin is terug van weggeweest! De koers bereikte vanochtend 18.500 dollar en was daarmee nog slechts zo’n 1.300 dollar verwijderd van zijn all time high uit 2017. In deze editie probeer ik vooruit te kijken op wat ons de komende tijd te wachten staat.
Een herhaling van 2017?
De Bitcoin koers van de afgelopen drie jaar is goed te vergelijken met de koers tussen eind 2013 en begin 2017. Ook toen volgde er een lange bearmarkt nadat de Bitcoin bubbel eind 2013 was geklapt. Maar halverwege 2015 begon de koers weer langzaam omhoog te klimmen, tot het op 5 januari 2017 op een haar na de all time high uit 2013 testte (zie onderstaande afbeelding).
Nadat Bitcoin flink was gestegen en deze all time high op een haar na werd gemist corrigeerde de koers. Maar die correctie was slechts van korte duur, want na een daling van 37% in slechts 7 dagen begon de koers weer aan een opmars omhoog. Wat daarna volgde is bekend, dé ultieme crypto bullmarkt van 2017.
Betekent dat, dat we aan de vooravond staan van de volgende gigantische cryptobubbel? Velen denken van wel. Het koersverloop van de afgelopen drie jaar lijkt een herhaling van zetten (zie onderstaande afbeelding). Wanneer het Bitcoin lukt om een nieuwe all time high te bereiken, zou dat wederom de opmaat kunnen zijn voor de volgende gigantische bullmarkt. En die all time high ligt binnen handbereik.
Maar wees op de korte termijn voorbereid op een behoorlijke correctie. De vorige keer dat Bitcoin zijn all time high bijna bereikte corrigeerde de koers flink. Ook nu verwachten veel analisten daarom dat de prijs de komende periode hard kan dalen.
Hoeveel kan Bitcoin waard worden?
Als we komend jaar aan een nieuwe bullmarkt beginnen is de grote vraag natuurlijk, tot welke koers kan Bitcoin stijgen? De meest genoemde koers is 100.000 dollar. Dat komt deels omdat het een mooi rond getal is, maar zit daar dan verder geen logica achter? Jawel.
Een van de bekendste quants in de Bitcoin wereld – “Plan B” genaamd – heeft een model ontwikkeld dat berekent wat de prijs van Bitcoin zou moeten zijn. Dit model heet het Stock-to-flow model en het legt een verband tussen de schaarste van Bitcoin en Bitcoins waarde. Het uitgangspunt hierbij is, hoe schaarser Bitcoin wordt, hoe waardevoller.
Die schaarste wordt almaar groter doordat er eens in de +/- vier jaar een halving plaatsvindt en het aantal nieuwe Bitcoin per gemined block halveert. En daarom zou volgens het stock-to-flow model, dat door veel mensen wordt aangehangen, de koers na iedere halving een flinke sprong omhoog moeten maken.
De onderstaande afbeelding toont de grafische weergave van Plan B’s model, waar de witte lijn het voorspelde koersdoel is. Zoals je kunt zien bewoog de koers in alle jaren sinds het ontstaan van Bitcoin behoorlijk nauwkeurig rondom die witte lijn, met uitschieters omhoog en omlaag. En als we Plan B mogen geloven in bovenstaande Tweet bereikt Bitcoin nog een koers tussen de 100.000 en 288.000 dollar vóór december 2021!
Institutionele interesse groeit
Naast dat de koers relatief gezien weer op een vergelijkbaar punt staat als begin 2017 en de modellen voorspellen dat een gigantische bullmarkt aanstaande is, groeit ook de interesse van grote bedrijven voor Bitcoin. De afgelopen maanden kwam van steeds meer beursgenoteerde bedrijven naar buiten dat ze een groot gedeelte van hun kapitaal in Bitcoin hebben geïnvesteerd. Onder deze bedrijven zaten onder andere Grayscale (>100.000 Bitcoin), Micro Strategy (38.250 Bitcoin), Square – het betalingsbedrijf van Twitteroprichter Jack Dorsey (bijna 5.000 Bitcoin) – en vele anderen.
Die institutionele interesse geeft aan dat Bitcoin steeds serieuzer wordt genomen. En hopelijk zorgen de aankondigingen van deze bedrijven ervoor dat er komend jaar nog veel andere grote bedrijven zullen volgen. Ook heeft PayPal laten weten dat zij Bitcoin op het platform accepteren.
Hiermee lijken alle signalen op groen te staan voor een herhaling van 2017. Veel plezier met de bumpy road naar 100.000 dollar!