Geld verdienen met crypto staking, hoe werkt dat?

Crypto staking is een manier om zonder iets te doen geld te verdienen aan de crypto’s die je in je wallet hebt opgeslagen. Het is ook een manier om de blockchain waarop jij actief bent een handje te helpen. Cryptocurrencies maken namelijk gebruik van een ‘consensus mechanisme’ om transacties die op hun blockchain plaatsvinden te valideren.

Het consensus mechanisme waarbij staking van gebruik wordt gemaakt heet een ‘Proof-of-Stake’ (PoS) mechanisme. Met dit mechanisme kunnen alle transacties op een blockchain geverifieerd en gevalideerd worden zonder dat daarbij inmenging van een bank voor nodig is.

Bij staking leen je jouw crypto’s in feite uit om te helpen bij dat proces.

Waarom doet Bitcoin niet aan crypto staking?

Hier wordt het een ietwat technisch verhaal. Het is belangrijk om wat achtergrondinformatie over blockchains te kennen:

  • Veel cryptocurrencies zijn ‘gedecentraliseerd’. Dit betekent dat er geen centrale autoriteit is die overzicht over de transacties houdt, zoals een bank of overheid. Deze informatie wordt in plaats daarvan opgeslagen in de blockchain. Dit is een systeem waarbij duizenden computers met elkaar alle informatie bevatten. Het verschil met een gecentraliseerd systeem is dat alle transacties voor iedere gebruiker zichtbaar zijn, maar dat degenen die die transacties hebben uitgevoerd pseudo-anoniem blijven.
  • Transacties op de blockchain worden gevalideerd en geverifieerd d.m.v. een consensus mechanisme. Bitcoin maakt gebruik van een ‘Proof-of-Work’ (PoW) consensus mechanisme. Bij PoW moeten ‘miners’ cryptografische puzzels oplossen waarmee transacties gevalideerd kunnen worden. De miner die als eerste zo’n puzzel weet op te lossen, mag dan een voltooid ‘block’ aan de blockchain toevoegen en krijgt in ruil daarvoor een beloning in Bitcoins.

PoW is dus de oude manier voor het valideren van transacties. Voor relatief simpele blockchains als die van Bitcoin, is dit een goed werkend systeem. Bitcoin fungeert namelijk enkel als betaalmiddel en heeft (nog) geen ingewikkelde technologie als bijvoorbeeld de smart contracts van Ethereum. Bij zulke platformen had men een gecompliceerder validatiesysteem nodig. Daarom is Proof-of-Stake uitgevonden waarbij je minder minders nodig hebt en wat veel minder energie kost.

Wat is Proof-of-Stake (PoS)?

Bij PoS worden transacties geverifieerd door de gebruikers van de blockchain zonder dat ze daar zelf iets voor hoeven te doen.

  • Staking heeft hetzelfde doel als mining. Het netwerk kiest aan de hand van hoeveel tokens iemand heeft ‘validators’ uit om de laatste lading transacties toe te voegen aan de blockchain en in ruil daarvoor te worden beloond in crypto’s. Hoe meer coins/tokens je dus in je wallet hebt, hoe groter de kans dat je door deze te staken een beloning krijgt.
  • Het aantal implementaties verschilt per project, maar in essentie kunnen gebruikers hun tokens ter beschikking van het netwerk stellen. Die tokens functioneren dan als waarborg van de legitimiteit van nieuwe transacties.

Wat zijn de voordelen van staking?

Veel crypto traders zien staking als een manier om extra geld te verdienen met hun cryptovermogen. Daarnaast is het zo dat je bijdraagt aan de algehele veiligheid van de blockchain waar je actief op bent. Hoe meer gebruikers mee doen, hoe moeilijker het is om een blockchain te hacken. Je spreidt eigenlijk het risico. Ook wordt de verwerkingssnelheid van transacties hoger naarmate er meer validators actief zijn. Er zijn ook sommige projecten die ‘governance tokens’ uitreiken aan gebruikers die mee doen aan staking. Hiermee verkrijg je stemrecht voor toekomstige beslissingen over het project. In feite wordt je mede-eigenaar.

Wat zijn de risico’s van staking?

Wanneer je gaat staken, is er vaak van tevoren een ‘vesting periode’. Je mag dan voor bepaalde tijd niet aan je crypto’s komen. Dat kan vervelend zijn, omdat je je coins of tokens niet kunt verhandelen wanneer jij wilt. Dit geldt niet voor ieder project. Lees dus goed van tevoren de beschrijving van een staking project door. Ook kan het geen kwaad om onderzoek te doen naar trends in crypto’s waar je in wilt handelen. Wie weet is het slim om eerst te investeren voor je jezelf vastlegt en gaat staken.

Hoe kan ik zelf gaan staken?

In principe kan iedereen die dat wil gaan staken. Overzicht waar je aan crypto staking kan doen:

Wil je echter een volledig operationele ‘validator’ worden, dan kan het zijn dat je eerst een flinke investering moet doen. Als je bijvoorbeeld een validator wilt worden voor ETH2, moet je eerst minimaal 32 ETH kopen. Ook moet je een computer hebben die 24 uur per dag zonder pauze aan kan blijven staan. Een laagdrempeligere manier om zelf te gaan staken, is door mee te doen aan een staking pool. Bij een staking pool sluit je je aan bij een groep andere stakers en verdelen jullie de winst. Er zijn meerdere exchanges die het mogelijk maken te staken, zoals bij Bybit.