PoW (oftewel Proof of Work) is een algoritme met als hoofddoel om cyberaanvallen tegen te gaan. Het is een protocol waarbij er een overeenstemming over de status van de boekhouding (ook wel bekend als de ledger) bereikt dient te worden. De ledger wordt voortdurend bijgewerkt door het uitvoeren en oplossen van ingewikkelde berekeningen, waar veel rekenkracht van een computer voor nodig is.
Proof of Work gaat gepaard met mining
Binnen de blockchain worden nieuwe transacties georganiseerd in blokken. De verschillende blokken worden aan elkaar verbonden in een netwerk: de blockchain. Elk blok kan een bepaalde grootte hebben en zodoende moeten er dus geregeld nieuwe blokken aangemaakt worden. Die worden aangemaakt door het oplossen van de hiervoor beschreven berekeningen. In het geval van de Proof of Work methode, krijgt de computer of persoon die de berekening oplost een beloning (meestal in de vorm van cryptovaluta) in ruil voor het werk. Dit proces wordt ook wel minen genoemd. Veel grote bedrijven met veel servers en kapitaal starten met het minen, omdat zij beschikken over de benodigde bronnen.
Alternatief voor Proof of Work (PoW)
Omdat het oplossen van de berekeningen enorm veel rekenkracht van computers vereist, kost dit veel energie. De energiekosten lopen enorm hoog op, waardoor het bij sommige munten de vraag is of die ooit nog als veelgebruikt betaalmiddel gebruikt kunnen worden. Bitcoin is hier een goed voorbeeld van. Vanwege de hoge energiekosten, is er een alternatief voor de Proof of Work methode bedacht: de Proof of Stake (PoS) methode. Bij PoS wordt niet de computer beloond die de berekening oplost, maar degene met het grootste aandeel van de valuta wordt beloond. Doordat deze methode niet zoveel energie kost, is dit een interessante verificatie methode voor cryptovaluta. Of PoS de nieuwe standaard wordt is nog onbekend. Vrijwel alle grote cryptocurrencies zoals Bitcoin, Litecoin, Dash, Cardano en Ethereum draaien (voorlopig) nog altijd via de PoW methode.