Vorige keer lieten we weten dat veel on-chain analisten signalen opvingen dat Bitcoin na een paar saaie maanden eindelijk weer zou gaan stijgen. En dat is gebeurd. Afgelopen week noteerde Bitcoin bijna $20.000 dollar hoger dan toen. Maar gisteren corrigeerde de koers ook weer stevig. Wat kunnen we de komende periode verwachten van Bitcoin en de gehele cryptomarkt?
Waterval aan liquidaties
Nadat Bitcoin deze week op zijn hoogste punt meer dan 53.000 dollar noteerde, corrigeerde de koers gisteren in één dag bijna 20%. Die grote correctie werd voornamelijk getriggerd doordat veel leveraged traders – handelaren die met een hefboom traden op de futures markt – werden geliquideerd. Dit kan gebeuren wanneer een te groot gedeelte van alle handelaren long is (inzet op een stijging van de koers) en de koersen toch plotseling dalen. Traders die over-leveraged zijn en een kleine daling eigenlijk niet kunnen opvangen, worden door hun exchange verplicht om hun positie te verkopen. Hierdoor daalt de koers nog verder en daardoor worden er steeds meer handelaren geliquideerd. Zo volgt er een waterval aan liquidaties (en dus steeds meer verkopen) van handelaren op de futures markt. De kettingreactie van gisteren zorgde ervoor dat er voor meer dan 3 miljard dollar aan Bitcoin posities werd geliquideerd.
De gigantische correctie in mei is net als gisteren een goed voorbeeld waarbij de prijs extra hard corrigeert door een waterval aan liquidaties.
Bitcoin beweegt als een parabool
Is de correctie dan nu voorbij? Dat is lastig te zeggen. Wel valt het op dat de Bitcoin koers gisteren stevig opveerde rond de 42.000 dollar. Dat level gold al vaak als support en resistance voor Bitcoin en volgens veel traders was dit sowieso een belangrijk prijslevel dat nog een keer “getest” moest worden voordat Bitcoin weer verder zou kunnen stijgen.
Met een correctie naar 42.000 dollar wordt ook de parabolische lijn waarin Bitcoin zich bevindt voor een vierde keer getoucheerd. Maar zolang de prijs niet veel verder zakt – en persoonlijk verwacht ik niet dat dat gebeurt – blijft de parabolische prijsontwikkeling van Bitcoin standhouden.
Zo’n zelfde parabolische prijsontwikkeling van Bitcoin zagen we ook in 2017. En ook toen toucheerde de koers die parabolische lijn meerdere keren na een flinke correctie.
Als Bitcoin stand weet te houden boven de 42.000 dollar is de verwachting dat we de komende maanden het eind van een gigantische cryptobubbel tegemoet zullen gaan.
En het mooie van zo’n parabool is dat de koersen op het eind het aller hardst stijgen. Dus mochten we inderdaad het eind van de cryptobubbel naderen, dan valt de meeste winst juist in de komende maanden nog te behalen. Maar vergeet niet zo nu en dan winst te nemen wanneer de koersen stijgen. Want aan een parabool komt ook altijd een abrupt einde.