De groeiende behoefte aan een store of value

Afgelopen week kwamen de nieuwe inflatiecijfers uit. Waar de meeste kenners er van overtuigd waren dat we het toppunt van inflatie in maart hadden bereikt, bleken de nieuwe inflatiecijfers van mei weer het hoogst tot nu toe. Als reactie daarop daalden de traditionele markten, want hogere inflatie geeft de FED een goede reden om de rente versneld te verhogen.

Vandaag werd daar een besluit over genomen door de FED. Vóór het uitkomen van de inflatiecijfers verwachtte men nog een stijging van de rente met 50 basispunten, maar zojuist werd aangekondigd dat de rente met 75 basispunten wordt verhoogd. Slecht nieuws voor de beurzen, die nu mogelijk een nog hardere correctie te wachten staan.

In ieder geval ziet de S&P 500 er op dit moment bijna identiek uit als in 2008, net voordat de index 30% in waarde verloor in slechts twee weken tijd.

Mochten traditionele markten de komende weken inderdaad zo’n hevige correctie ondergaan, dan is ook Bitcoin niet veilig en dan is $20.000 waarschijnlijk niet de bodem.

Bottom indicators

Zo daalde de MVRV-Z score eindelijk onder de 0, bereikte de Bitcoin koers de “Realized Price” en bevindt de Bitcoin koers zich op dit moment onder de 200-week moving average.

In het verleden waren de momenten dat dit gebeurde schaars en tot nu toe áltijd dichtbij een bodem. Dat betekent niet dat de koers op korte termijn niet nog wat verder kan corrigeren. En de grote vraag is natuurlijk of deze indicatoren wederom on point zullen zijn.

Mocht Bitcoin de bodem bijna hebben bereikt, is het ook nog maar de vraag waar het geld vandaan komt voor een nieuwe rally omhoog. Een theorie daarover lees je hieronder.

Goud als store of value

Om inflatie van 8% in te dammen, heb je een rentepercentage nodig dat hoger is dan 8%. In 1974 en 1980, toen de inflatie ook gigantisch hoog was, was de FED bereid deze stap te nemen en verhoogde de rente toen respectievelijk tot 13% en 20%.

Maar ondanks dat de FED de rente nu versneld verhoogt, verwacht de markt dat de FED deze keer niet hoger zal komen dan een rentepercentage van 3,5-4%. De verwachting is dat een hoger percentage de hele aandelenbubbel kan laten klappen met eventuele deflatie tot gevolg, iets wat centrale banken kosten wat het kost willen voorkomen. Maar misschien nog wel belangrijker, de schuldenbubbel is nog veel groter dan in 2008. Hoe hoger de rente hoe lastiger het is voor overheden en bedrijven om hun schulden te blijven financieren. En dus is de verwachting van de markt dat de rente niet écht hoog op zal lopen.

Zolang dat het geval is kijken we aan tegen “negative real interest rates”. Dat betekent dat je minder rente op je geld krijgt dan de hoogte van de inflatie. Simpelweg betekent het dat je geld jaar op jaar minder waard wordt.

Veel analisten verwachten daarom dat beleggers op zoek zullen gaan naar een store of value. Ergens waar ze hun geld kwijt kunnen en waar het wordt beschermt tegen de inflatie. Goud, dat al honderden jaren lang als dé store of value wordt gezien, is de afgelopen jaren uit de gratie geraakt bij beleggers, omdat het de afgelopen 11 jaar een zeer oninteressante belegging is gebleken, terwijl aandelen, crypto en vastgoed gigantisch stegen.

Maar dat het de afgelopen 11 jaar oninteressant was, betekent niet dat het dat voor altijd zal blijven. En dat idee begint steeds meer te leven onder beleggers.

De behoefte aan een goede store of value lijkt in deze marktomstandigheden in ieder geval met de dag groter te worden.

Bitcoin als store of value

Lange tijd werd Bitcoin het “digitale goud” genoemd. Het heeft grotendeels namelijk dezelfde karaktereigenschappen als goud, waarvan de belangrijkste “schaarste” is. En het lost daarbij een aantal onhandige eigenschappen van goud op. Bitcoin is makkelijker op te delen, goedkoper en eenvoudiger op te slaan en veel makkelijker te verplaatsen en verhandelen.

Het afgelopen jaar lijkt die store of value status echter van Bitcoin te zijn afgenomen. De Bitcoin koers bewoog bijna één op één gecorreleerd aan de aandelenmarkt en wordt sindsdien door bijna alle beleggers gezien als een “risk-asset”.

Zolang Bitcoin die correlatie met aandelen blijft houden lijkt de bodem voor Bitcoin nog niet achter de rug. Maar het zou mij niet verbazen als het narratief van Bitcoin als digitaal goud in de toekomst weer oplaait. En met de groeiende behoefte aan een store of value zou dat het begin kunnen worden van Bitcoins volgende grote rally.