De Ethereum Foundation, het development team achter Ethereum, kondigde half juli aan dat er met potlood een datum in de agenda is gezet voor de Ethereum 2.0 merge: 19 september. Sinds die aankondiging steeg ETH ongeveer 80% in waarde. Dit nieuws bleek dus erg bullish, maar wat houdt die merge precies in?
De ETH 2.0 merge is de grootste update die het Ethereum netwerk krijgt sinds zijn ontstaan. Het consensus mechanisme van de Ethereum blockchain wordt namelijk volledig op zijn kop gegooid en verandert tijdens de merge van Proof of Work naar Proof of Stake.
Kort gezegd komt het er op neer dat nieuwe blocks niet worden gemined en gevalideerd door de computerkracht van mining-computers, maar door bezitters van Ethereum die hun ETH vastzetten (staken) in ruil voor rente.
Een belangrijk voordeel van deze update is dat Ethereum schaalbaarder wordt, oftewel goedkoper en sneller. Hopelijk zijn daarmee de tijden dat je honderden dollars voor een ETH transactie moest betalen voorgoed achter de rug. Een bijkomend voordeel is dat Proof of Stake milieuvriendelijker is dan Proof of Work, je hebt immers geen grote computers nodig die de transacties op je netwerk valideren. Maar naast de bovenstaande voordelen zijn er twee belangrijkere redenen waarom de aankondiging van de merge zo’n prijsstijging in gang heeft gezet.
De eerste reden is dat Ethereum deflationair wordt na de merge. Op dit moment komen er ieder jaar meer Ethereum tokens bij, doordat miners worden beloond met de uitgifte van nieuwe ETH. Maar na de merge wordt er meer ETH verbrand dan dat er wordt uitgegeven. En daarmee wordt Ethereum almaar schaarser, wat normaliter goed zou moeten zijn voor de waarde.
De tweede en misschien wel belangrijkste reden voor de prijsstijging is de manier waarop de merge plaatsvindt, namelijk door middel van een “hard fork”. Een hard fork betekent dat de Ethereum Foundation de nieuwe blockchain live zet naast de bestaande blockchain. Op het moment dat Ethereum 2.0 live gaat, blijft Ethereum 1.0 dus nog gewoon bestaan. De Ethereum Foundation vraagt uiteraard aan exchanges, developers en bestaande projecten om over te stappen naar Ethereum 2.0 en Ethereum 1.0 te verlaten. De meesten zullen dat netjes doen, maar waarschijnlijk zal in het begin een (klein) groepje voorstanders van Proof of Work van het oude netwerk gebruik blijven maken. Dat betekent dat er een kans is dat de Ethereum 1.0 token ook nog wat waarde blijft behouden.
En dat is de voornaamste reden dat iedereen op dit moment graag Ethereum wil bezitten. Als je namelijk Ethereum in je bezit hebt op het moment van de merge, houd je je “oude” Ethereum, maar ontvang je ook hetzelfde aantal tokens van de nieuwe Ethereum blockchain. En aangezien er een behoorlijke kans is dat ook de oude token iets waard gaat zijn, kan het dus lucratief zijn om te zorgen dat je Ethereum hebt op het moment van de merge.
Zo’n zelfde hard fork vond ooit plaats tussen Bitcoin en Bitcoin Cash en ook toen was het lucratief om Bitcoin te bezitten.
Inflatiecijfers gedaald
Ook traditionele markten herstelden de afgelopen weken behoorlijk. Maar een aantal goede traders waarschuwen ervoor dat deze opleving slechts tijdelijk is. Ondanks dat de inflatiecijfers gisteren iets lager uitvielen dan verwacht, is de inflatie in de US nog altijd 8,5%. En ondanks dat de FED al iets voorzichtiger sprak over het verder verhogen van rentes, lijkt het onrealistisch om met deze inflatiecijfers een volledige ommekeer in hun beleid te verwachten.
De FED heeft namelijk aangegeven dat inflatie hun hoogste prioriteit heeft, zelfs al kost het wat banen en verslechtert de economie. Dat die economie begint te kraken is duidelijk. De eerste ontslagen bij grote bedrijven zijn reeds aangekondigd en in sommige landen dalen de huizenprijzen voor het eerst sinds jaren. Maar vooralsnog lijkt het nog niet zo ernstig met de economie te zijn gesteld om de FED van standpunt te laten wisselen.
Ik sluit niet uit dat we ergens ter wereld (gokje: China) eerst een Lehman-achtig moment gaan meemaken met impact op de hele wereldeconomie voordat de FED definitief van beleid veranderd.
Tot die tijd blijf ik voorzichtig.