De Wereldwijde Valutacrises

Er is een hoop gebeurd in de afgelopen anderhalve maand. De Ethereum 2.0 merge werd succesvol afgerond en de FED verhoogde de rente nogmaals met 0,75% als reactie op de hoger dan verwachtte inflatiecijfers. Als gevolg daarvan presteerde zowel de traditionele- als de cryptomarkt de laatste paar weken slecht en bungelt zowel Bitcoin als de S&P 500 in de buurt van hun dieptepunt van juni.

Ondertussen vindt er in verschillende landen een valutacrisis plaats en is het onrustig op veel plekken in de wereld. Welk invloed heeft dit op de cryptomarkt?

De dollar index

De dollar index meet hoe de dollar zich verhoudt ten opzichte van andere grote valuta, zoals de euro, yen en pond. Die index – de DXY – zit sinds mei 2021 in de lift, als gevolg van de FED die een krapper monetair beleid voert dan andere centrale banken. Het resultaat hiervan is dat andere valuta in waarde verminderen ten opzichte van de dollar.

Het is je waarschijnlijk niet ontgaan dat de euro voor het eerst sinds bijna twintig jaar pariteit met de dollar bereikte. Maar ook de Japanse yen verloor dit jaar 20% van zijn waarde ten opzichte van de dollar en vorige week was de Britse pond aan de beurt, die in twee dagen tijd bijna 8% van zijn waarde verloor.

Doordat de dollar zoveel meer waard wordt stijgt de DXY al een tijdje parabolisch. Die stijging lijkt nog niet klaar te zijn, maar ik verwacht wel dat hij bijna op zijn eind loopt. Voor landen kan het namelijk een groot probleem zijn wanneer jouw valuta zo erg in waarde keldert versus de dollar. Veel schulden van landen zijn namelijk gewaardeerd in dollars. En met een dollar die almaar duurder wordt, worden de schulden dat dus ook.

De Dollar Index (DXY)
De Dollar Index (DXY)

De verwachting is daarom ook dat de Europese Centrale Bank, de Bank of Japan en de Bank of England zullen pogen hun eigen valuta te stutten. Zo greep de Bank of Japan vorige week al in door dollars te verkopen om de yen te ondersteunen. En van de Bank of England gaan er geruchten dat ze mogelijk een tussentijdse renteverhoging zullen doorvoeren.

Maar waarom is dit belangrijk voor crypto?

Als de DXY daalt, presteert Bitcoin over het algemeen goed en vice versa. Mocht de dollar index dus binnenkort zijn top bereiken, dan denk ik dat we ook dichtbij de bodem voor Bitcoin zijn aangekomen.

Maar zoals ik hierboven al beschreef, lijkt het erop dat de dollar index voor nu nog niet is uitgeraasd. En zolang dat niet het geval is, sluit ik een verdere daling van Bitcoin niet uit.

Oorlog

Tot slot rommelt het op meer plekken in de wereld dan alleen in Oekraïne. Er staan troepen aan de grens tussen Armenië en Azerbeidzjan en de kans dat China Taiwan binnenvalt lijkt een steeds realistischer scenario waar ook Wall Street banken rekening mee houden.

Mocht er een nieuwe brandhaard op de wereld ontstaan dan kan ook dat een trigger zijn voor een flinke daling. Zeker als Taiwan wordt binnengevallen en de VS betrokken raken bij het conflict. Dus ook al lijkt de dollar index te zijn getopt, raad ik je aan nog steeds alert te blijven.

Voor nu ben ik nog even voorzichtig met instappen. Maar ik denk dat de bodem dichterbij is dan veel mensen denken.