Wat zijn Gaps op de futures grafiek?

Sinds eind 2017 is het mogelijk om in Bitcoin futures te handelen. Kort gezegd kan je door middel van futures ‘long’ (inzetten op een stijging) of ‘short’ (inzetten op een daling) gaan op Bitcoin. Je maakt daarbij winst wanneer de prijs van Bitcoin op een vooraf bepaald moment in de tijd de richting op is gestegen waarop jij had ingezet.

Een bekend verschijnsel dat zich voordoet in de futureshandel is het ontstaan van zogeheten ‘gaps’. Deze gaps zien eruit als een soort gaten in de grafiek, doordat de candles niet netjes op elkaar aansluiten. Zo’n gap kan ontstaan op de grafiek wanneer de prijs scherp omhoog of omlaag beweegt, zonder dat er veel handel plaatsvindt in de tussenliggende periode.

Vanaf mei 2019 begon Bitcoin aan de start van wat lijkt op een nieuwe bullmarkt. De koers bewoog daarbij op sommige dagen gigantisch omhoog wat meerdere keren heeft geleid tot het achterlaten van dit soort gaps. De gaps worden veroorzaakt doordat CME futures niet in het weekend worden verhandeld. Reguliere partijen zijn namelijk dan gesloten, terwijl Bitcoin 24/7 verhandeld wordt. In de onderstaande afbeelding kun je dit goed zien.

Gaps op Bitcoin CME Futures grafiek
Gaps op Bitcoin CME Futures grafiek

De Gaps vullen

Waarom is dit nu belangrijk? In de cryptomarkt bestaat onder veel traders het geloof dat gaps altijd ‘gevuld’ dienen te worden voordat de prijs weer verder omhoog kan stijgen. Met het vullen van een gap wordt bedoeld dat de prijs minimaal één keer terug daalt naar de koers van vóór het ontstaan van de gap. Voordat Bitcoin dus aan een volgende prijsstijging kan beginnen moet volgens velen de prijs van Bitcoin eerst dalen naar de koers van de laagste nog niet gevulde gap. En dat is nu net wat er is gebeurd in de daling van de afgelopen weken.

In de bovenstaande afbeelding heb ik vijf gaps aangeduid op de daggrafiek. Deze bevinden zich ter hoogte van waar ik de horizontale balken heb getekend. De laagste van de vijf bevindt zich tussen 6.500 en 6.900 dollar, maar zoals je kunt zien werd deze gap eind mei al gevuld doordat de prijs kortstondig terug daalde naar het niveau van voor de gap.

De gap die daarna het laagst op de grafiek ligt bevindt zich tussen 8.300 en 8.600 dollar en deze gap was tot voor kort nog niet gevuld. Volgens het geloof van veel traders was het dus noodzakelijk dat de koers van Bitcoin eerst nog eens terug moest dalen naar 8.300 dollar, voordat Bitcoin aan een nieuwe flinke rally omhoog kon beginnen.

Probeer de daling van de afgelopen weken dus door een positieve bril te bekijken. De prijs van Bitcoin is net wat verder gedaald dan 8.300 dollar en dat betekent dat inmiddels alle gaps op de grafiek zijn gevuld. Als gevolg daarvan ligt de weg voor Bitcoin dus weer volledig open om binnenkort een flinke rally omhoog in te zetten.

Zelf ben ik daarom behoorlijk positief en denk ik dat de daling van de afgelopen tijd (-44%) gewoon een correctie was zoals we deze ook vaak hebben gezien tijdens de vorige bullrun (tussen de -30 en -42%). Nu de gaps zijn gevuld is de kans groter dat we voor het eind van het jaar nog een enorme stijging gaan meemaken. Dus riemen vast!

Plaats een reactie