Vooruitblik op de cryptomarkt van 2023

Hebben we de bodem achter de rug? Gaan we terug naar nieuwe all-time-highs? Of moeten we eerst een recessie doorstaan voordat we weer mogen denken aan een nieuwe bullmarkt?

Dichtbij de bodem

Wat was de cryptomarkt saai de afgelopen twee maanden. Sinds de val van FTX en de laatste editie van deze nieuwsbrief twee maanden geleden bewoog de koers bijna alleen maar zijwaarts. Bitcoin noteerde op het laagste punt ongeveer $15.500 en sindsdien rijst de vraag of we de bodem van de cryptomarkt inmiddels hebben bereikt.

Als je de meeste macro-indicatoren mag geloven dan is dat inderdaad het geval of zijn we daar héél dichtbij. In de onderstaande afbeeldingen heb ik een aantal indicatoren van “Look Into Bitcoin” toegevoegd. Ondanks dat deze indicatoren in het verleden geen exacte voorspellers zijn geweest van toppen en bodems, zijn het zonder uitzondering briljante graadmeters geweest om te bepalen of de markt “overbought” of “oversold” was.

En zoals je kunt zien in de onderstaande afbeeldingen, is elke indicator inmiddels in de “buy-zone” (het groene vlak) beland. Het is natuurlijk nog maar de vraag of we de bodem definitief achter de rug hebben, maar dat we heel dichtbij de bodem zijn lijkt volgens deze indicatoren een zekerheid.

Recessievrees

De correlatie tussen crypto en de traditionele aandelenmarkt was het afgelopen jaar groot, zeker tijdens correcties. Mocht de aandelenmarkt vanwege een nakende recessie inderdaad nieuwe lows maken en nog 15-20% dalen, dan corrigeert waarschijnlijk ook crypto nog een keer flink.

Of Bitcoin dan naar nieuwe lows daalt hangt in mijn ogen af van of het voor die tijd wel of geen flinke tussentijdse rally heeft gehad. Persoonlijk denk ik dat de kans groot is dat Bitcoin een of beide grote supportlevels rond $14k en $12k nog een keer zal testen. Voor de zekerheid houd ik daarom nog wat cash aan, maar ik durf er niet volledig op in te zetten. In de bearmarkt van 2018 verwachtte ook iedereen dat het belangrijke supportlevel rond $3k zou worden getest en dat gebeurde niet. Voor het eerst in lange tijd ben ik daarom met een deel van mijn portfolio weer ingestapt.

FED pivot?

In ieder geval acht ik de kans heel groot dat na een eventuele volgende correctie – als gevolg van de recessievrees – de bodem in zowel de traditionele als in de cryptomarkt is bereikt. De inflatie daalde de afgelopen maanden gestaag en dat geeft de FED de ruimte om in 2023 de rente langzaam weer wat te verlagen en de recessie wat te verlichten.

Maar voordat we kunnen denken aan een nieuwe bullmarkt met nieuwe all-time-highs, zal de FED de rentetarieven heel sterk moeten verlagen en zullen ze de geldprinter weer aan moeten zetten. En hoewel ik verwacht dat ze dit ergens in de komende 3-5 jaar wel zullen gaan doen, vraag ik me af of dat komend jaar al het geval zal zijn.

De inflatiegeest is uit de fles en het is de FED er alles aan gelegen om ervoor te zorgen dat die inflatie niet gelijk weer de kop opsteekt door een overdreven ruim monetair beleid. Om daarvoor te zorgen lijkt het logisch dat ze de rentes proberen voor een langere periode iets hoger te houden dan we gewend zijn. Dat betekent niet dat er in 2023 geen ruimte is voor wat kleine rallies. Maar ik denk dat een grote nieuwe bullmarkt op zich laat wachten tot dat de FED besluit de geldkraan weer volledig open te draaien.
Komend jaar gebruik ik zelf vooral om goedkoop in de cryptoprojecten te stappen waar ik veel vertrouwen in heb. Dat zijn voor de lange termijn vooral Bitcoin en Ethereum.