Start van de bullmarkt of bearmarkt rally?

Twee weken geleden in de “Vooruitblik op 2023” schreven we dat bijna iedere indicator ons vertelde dat de bodem wel heel dichtbij moest zijn. En dat Bitcoin misschien nog wel een keer naar nieuwe lows zou dalen, maar dat dat afhankelijk zou zijn van de hoogte van een eventuele tussentijdse rally.

Die rally kregen we, want Bitcoin steeg sindsdien van $16.8k naar op het hoogtepunt $21.4k. Een stijging van 4.600 dollar in slechts 10 dagen tijd. Zo’n rally hebben we al lang niet meer meegemaakt. Het vertrouwen is terug en volgens veel investeerders is de bullmarkt officieel weer begonnen. Maar is dat ook echt zo? Of is er een grote kans dat we nog een keer flink dalen?

Recessie in aantocht

In de vorige nieuwsbrief schreef ik het ook al. Veel macro-economen en beleggers zijn het er over eens dat een recessie niet meer af te wenden is. De enige vraag is eigenlijk nog wanneer die precies komt.

Volgens analist TXMC betekent dat, dat er zeker nog één hevige correctie zal plaatsvinden in de aandelenmarkt. Recessies zijn naar zijn zeggen historisch gezien namelijk nooit van tevoren in-geprijsd. En zoals ik eerder al schreef: als aandelen dalen, dan daalt crypto mee.

Maar een rally in aandelen vlak voor zo’n “recessie-crash” is niet ongewoon. Het zorgt ervoor dat veel beleggers verkeerd gepositioneerd zijn, omdat het geloof in een nieuwe bullmarkt is aangewakkerd en veel beleggers dus weer instappen.

Op dit moment lijkt er zo’n rally gaande te zijn en dat betekende ook het startsignaal voor de gigantische stijging in Bitcoin en andere crypto de afgelopen week. De koers schoot parabolisch omhoog en het sentiment in de markt is volledig gedraaid. De nieuwe bullmarkt zou zijn gestart.

Maar ondanks dat het er goed uit ziet, verwacht ik persoonlijk dat deze opleving van tijdelijke aard is en dat de recessie-crash ook crypto nog een keer mee omlaag zal trekken. Al sluit ik niet uit dat crypto en aandelen de komende weken of misschien zelfs maanden nog harder zullen stijgen. En zoals gezegd, als Bitcoin hard genoeg stijgt vóór de recessie-crash, dan hebben we de lows van deze bearmarkt misschien al achter de rug.

Echo bubbel

Maar als de koers parabolisch stijgt, dan komt het vaak ook weer als een baksteen naar beneden. En dat sluit aan bij het idee dat de huidige rally een “echo bubbel” is. Een kleinere bubbel die plaatsvindt na het klappen van een grotere bubbel.

Zo’n echo bubbel vond ook plaats in 2019 en werd al langere tijd voorspeld door GCR – een van de bekendste crypto traders:

Veel beleggers verwachten dat Bitcoin de komende weken door stijgt richting het belangrijke resistance level rond $24k en misschien zelfs $28k-$30k. Maar vergeet niet tijdens de run omhoog wat winst te nemen. Want bij een echo bubbel hoort – net als in 2019 – ook een bubbel-achtige crash.