Wat is een IEO?

Tijdens de bullrun van 2016 en 2017 werden er duizenden nieuwe cryptoprojecten gelanceerd. Deze lancering gebeurde destijds via ICO’s: initial coin offerings, de cryptovariant van een IPO. Deze ICO’s werden meestal georganiseerd op de website van het project dat de coin lanceerde. Bij zo’n ICO was je keer op keer afhankelijk van de professionaliteit en voorbereiding van het team achter het project. En vaak viel die voorbereiding tegen. Veel van de ICO’s gaven je het idee dat je tickets voor een populair festival probeerde te kopen. Wachtrijen met tienduizenden mensen voor je en websites die er om de haverklap uit lagen vanwege teveel bezoekers. De meeste ICO’s verliepen chaotisch en daarbij komt dat een deel van de nieuwe cryptoprojecten scams waren, waarbij de initial coin offering als middel werd gebruikt om snel geld op te halen. Samengevat: ICO’s waren onprofessioneel, chaotisch en een risico.

Maar sinds kort zijn er dus Initial Exchange Offerings. Daarbij verzorgt een vaak grote exchange de initiële verkoop van de coins van een nieuw project. Dit brengt meerdere voordelen met zich mee. Ten eerste doet de exchange vaak zelf al een vooronderzoek naar het project. De kans dat je dus in een scam investeert is een stuk kleiner, want deze zullen er grotendeels uit worden gefilterd door de exchange.

Het andere grote voordeel is dat exchanges eigen platformen opzetten die volledig in het teken staan van IEO’s. Ze zijn daardoor beter berekend op drukte en pakken de verkoop veel gestructureerder aan. Tot slot hoef je je per exchange maar één keer te verifiëren, in plaats van voor iedere initial coin/exchange offering.

De IEO-hype

Nu kunnen IEO’s wel een stuk beter geregeld zijn dan ICO’s, de belangrijkste vraag is natuurlijk of deze investeringen rendement opleveren. Tijdens de vorige bullmarkt was een investering in welke ICO dan ook vaak al een goed idee, want alles ging toch omhoog. Maar deze hype rondom ICO’s is allang verleden tijd.

Het lijkt er nu echter op dat de hype rondom IEO’s net zo groot aan het worden is als destijds rondom ICO’s. Al geldt dit vooralsnog voornamelijk voor de IEO’s die worden gelanceerd op Binance Launchpad, het IEO-platform van Binance. Coins als Bittorrent, Celer, Matic en Harmony zijn allemaal via dit platform gelanceerd en binnen zeer korte tijd sinds hun lancering gestegen met respectievelijk zo’n 1000%, 300%, 900% en 700%. Dat zijn percentages die weer doen denken aan de ICO-hype. Het lijkt dus een goed moment om je wat meer in IEO’s te gaan verdiepen.
Weet wel dat tot op heden voornamelijk de IEO’s op Binance zo winstgevend zijn en deze worden dan ook het meest gehyped. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de grootte van de exchange. Ook andere (iets minder) grote exchanges als Huobi, Bittrex en Kucoin hebben tegenwoordig een IEO-platform waar ze IEO’s op organiseren.

Hoe kan je meedoen aan een IEO?

Meedoen aan een IEO is eenvoudiger en beter geregeld dan meedoen aan de vroegere ICO’s, maar helaas is het wel duurder. De meeste exchanges hebben tegenwoordig een eigen coin. Binance heeft Binance Coin, Huobi heeft Huobi Token en Kucoin heeft Kucoin Shares. En deze exchanges verlangen vaak van je dat je een bepaald aantal van hun coins bezit om deel te kunnen nemen aan de IEO. Deze coins ben je niet kwijt, want je kunt ze na de IEO gewoon weer verkopen, maar het vereist wel een initiële investering.

Vanwege de hype rondom Binance-IEO’s zijn Binance Coins inmiddels behoorlijk prijzig en dus een forse investering, al is deze investering het al snel waard als je kijkt naar de rendementen op Binance-IEO’s. Maar wanneer de hype rondom IEO’s écht oplaait en ook IEO’s op andere exchanges populair worden, zullen ook de coins van die exchanges populairder en duurder worden. Om je eventueel op deze IEO-hype voor te bereiden is het misschien nu al slim om te kijken naar de nog goed betaalbare coins van andere exchanges die een IEO-platform hebben opgezet.

Een reactie plaatsen