De wereld staat stil, iedereen is in de ban van het coronavirus en ook de financiële markten hebben het zwaar te verduren. In tegenstelling tot wat veel mensen verwachtten zijn ook bitcoin en goud niet aan de impact van het virus ontsnapt en de afgelopen weken stevig in waarde gedaald. In tijden van onzekerheid lijkt iedereen ineens terug te grijpen naar de zekerheid van de Amerikaanse dollar.
Wat?
Bitcoin is uniek omdat het de enige vorm van geld is die niet door overheden kan worden bijgedrukt én waarvan we precies weten hoeveel er zijn. In de code van bitcoin is vastgelegd dat er slechts 21 miljoen in omloop komen en daar kan niemand iets aan doen. Vergelijk dit met de euro die met één druk op de knop kan worden bijgedrukt en je begrijpt waarom men bitcoin ziet als de ultieme veilige haven. Toch is bitcoin de afgelopen weken hard getroffen, terwijl veel investeerders hadden verwacht dat de munt juist in tijden van crisis goed zou presteren.
Waarom moet ik dat weten?
Centrale banken printen op dit moment in blinde paniek geld bij in de hoop de economie van een impuls te voorzien. Zo heeft de Amerikaanse Federal Reserve 2 biljoen nieuwe dollars in omloop gebracht en heeft het nóg 4 biljoen achter de hand. Hoe kan het dan dat de dollar de afgelopen weken zoveel in waarde toe is genomen?
Voor het antwoord op die vraag hoeven we alleen maar naar voorgaande crises te kijken. Vrijwel iedere mondiale crisis begint met een vlucht naar dollars en een daling van alle andere assets, om vervolgens naar veilige havens te springen.
In het kort
Veel mensen schreven bitcoin af als veilige haven omdat ze hadden verwacht dat de koers meteen zou stijgen in tijden van crisis. Een korte blik terug in de tijd leert ons dat in tijden van crisis iedereen altijd eerst vlucht naar de dollar en dat veilige havens zoals goud pas daarna een vlucht nemen.
Het is dus veel te voorbarig om bitcoin af te schrijven en gezien de geschiedenis is dit misschien juist wel een goed moment om in te stappen. Aldus: Satos.