DeFi leidt de crypto bullmarkt

Een van de belangrijkste gebeurtenissen van de afgelopen tijd is dat Bitcoin eindelijk uitbrak uit de driehoek waarin de koers zich al sinds 2017 begaf (zie onderstaande afbeelding). En gelukkig omhoog! Was de koers namelijk naar beneden uitgebroken dan had de bearmarkt misschien nog wel jaren voortgeduurd. Maar deze uitbraak naar boven betekent het tegenovergestelde.

Na de halving die plaatsvond in mei lijkt de weg voor Bitcoin nu echt open om te beginnen aan de nieuwe bullmarkt. De volgende halte is het opnieuw testen van Bitcoins all-time-high rond de 20.000 dollar. Maar de klim daar naartoe zal niet zonder horten of stoten gaan. Ook de vorige bullmarkt ging gepaard met enorme correcties, van soms wel 30 tot 40% en dat zal in deze bullmarkt niet anders zijn. Laat je er vooral niet door afschrikken.

DeFi is the new thing

Maar niet alleen Bitcoin presteerde goed de afgelopen periode. Vlak voor de uitbraak van Bitcoin startte er een soort kleine bubbel binnen de cryptomarkt. Er ontstond namelijk een gigantische hype rondom Decentralized Finance (DeFi), het regelen van allerhande financiële zaken op de blockchain en dus zonder tussenkomst van een derde partij.

Denk bijvoorbeeld aan het decentraal (uit)lenen van geld, waar je door middel van een ‘smart contract’ de voorwaarden opstelt voor de lening. Vervolgens kunnen twee partijen die lening met elkaar aangaan en wordt de overeenstemming vastgelegd in de blockchain.

Of denk aan het verhandelen van crypto’s op Decentralized Exchanges (DEX). Op dit soort exchanges kun je peer to peer handelen met anderen. Jij biedt je coins aan voor een bepaalde verkoopprijs en als iemand anders deze prijs wil aannemen vindt er een ruil plaats. Dat klinkt nog niet echt anders dan een Centralized Exchange. Maar een groot verschil is dat je vaak geen geld of crypto’s hoeft te bewaren op een decentralized exchange, maar er tijdelijk een externe wallet op kunt aansluiten. Dat voorkomt dat je je geld langdurig op een exchange moet laten staan, met het risico dat het kan worden gestolen. En doordat er geen centrale partij is die invloed op de DEX uitoefent is er ook geen eigenaar die rare fratsen uit kan halen, zoals dat in het verleden nog wel eens is gebeurd bij sommige Centralized Exchanges.

Een goed voorbeeld daarvan is het verhaal van QuadrigaCX, waar de eigenaar vermoedelijk 145 miljoen dollar aan crypto stal en vervolgens zijn eigen dood in scene zetten.

De DeFi projecten popte de afgelopen tijd als paddenstoelen uit de grond. Veel projecten probeerden namelijk mee te liften op de hype, zoals dat in 2017 ook gebeurde met ICO’s. En was je in staat om er de goeie projecten tussenuit te kiezen, dan deden ook de winsten weer denken aan 2017. Veel DeFi cryptocurrencies maakten namelijk bizarre stijgingen door, waar koersstijgingen van x10-x20 geen uitzonderingen waren.

What’s next?

Op dit moment is de rally van zowel Bitcoin, de grote altcoins en veel DeFi coins even getemperd. Maar mocht Bitcoin zijn stijging doorzetten, dan verwacht ik dat ook de DeFi coins weer hard zullen stijgen.

Naast DeFi coins is het ook goed om de komende tijd nieuwe projecten in de gaten te houden die worden gebouwd op Polkadot. Het mainnet van deze concurrent van Ethereum staat pas net live, maar Polkadot heeft nu al de 5e plek verovert op Coingecko. De hype rondom Polkadot zorgt ervoor dat veel projecten die op Polkadot worden gebouwd de laatste tijd flink in waarde gestegen zijn.

Veel van dit soort kleine DeFi en Polkadot projecten zijn te koop op de Decentralized Exchange Uniswap. Maar pas wel op, want zo nu en dan worden er ook scamcoins via deze site verkocht. Koop daarom niet zomaar nieuwe coins op Uniswap en doe er eerst wat onderzoek naar.

Plaats een reactie