Ben je als nieuweling van plan om te investeren in cryptovaluta, maar heb je nog geen idee waar je moet beginnen? Deze website gericht op het kopen van cryptocurrency met iDEAL, maar in dit artikel lees je 12 tips over het handelen in cryptovaluta.
Investeer alleen wat je bereid bent te verliezen
Dit is een van de belangrijkste regels en vooral in crypto. Er zijn grote risico’s als je gaat handelen in cryptovaluta en de enige manier om je daartegen te wapenen is je te realiseren dat je van de ene op de andere dag je volledige inleg kwijt bent. Of dat nou komt doordat je te veel munten op je exchange had staan die is gehackt, of doordat nieuws over regelgeving vanuit overheden de koersen tot een fractie van je aankoopprijs terugbrengt. Het kan allemaal gebeuren, en al helemaal in deze onvolwassen markt. Door alleen een bedrag te investeren dat je bereid bent te verliezen, zorg je ervoor dat je je vaste lasten nog steeds kunt betalen en niet ineens je vakantie moet annuleren of je auto moet verkopen. Dit is een extreem risicovolle markt, en hoewel het aantrekkelijke rendementen kan opleveren, moet je die alleen betreden met geld dat je niet voor iets belangrijks nodig hebt.
Spreid je kansen en risico’s
Wat geldt in de aandelenmarkt, geldt ook hier. Je stopt niet al je eieren in een mand. Door in verschillende cryptovaluta te investeren, minimaliseer je het risico dat als een van die munten – om welke reden dan ook – het loodje legt, je niet al je inleg kwijt bent. Bitcoin is een sterke munt en het advies is meestal om daar een groot gedeelte van jouw inleg op in te zetten. Dit is geen financieel advies. Houd ongeveer 50% tot 80% aan Bitcoin aan en verspreid de rest over andere munten. Waar je op korte, middellange en lange termijn vertrouwen in hebt. Zo zorg je dat je een goed uitgebalanceerd portfolio hebt. Hoe je dat precies doet, leggen we verderop uit als we het gaan hebben over portfoliomanagement. Het is goed hierbij op te merken dat het spreiden van je kansen en risico’s geldt voor je volledige investeringsportfolio. Cryptovaluta kunnen daar een onderdeel van zijn, aangevuld door aandelen, obligaties en saaie maar veilige spaarrekeningen.
Wees immuun voor FOMO
FOMO, Fear of Missing Out, is een krachtig effect dat elke trader regelmatig ervaart. De koers van een munt stijgt ineens hard en die stijging wil je niet missen. Het is dat BOBDBTV niet zo lekker bekt, maar anders hadden we het daar over gehad: bang om buiten de boot te vallen. Je herkent wanneer je handelt op basis van FOMO als een paniekerig enthousiasme je ratio probeert over te nemen. Stop dan met wat je doet en bekijk eens goed wat er aan de hand is. Is de snelle stijging terecht? Of is die het gevolg van schapen die blind achter een groene stijgende lijn aan rennen? Bizar snelle stijgingen worden vrijwel altijd opgevolgd door een correctie, een daling naar het niveau van voor de stijging, of net erboven. Als je de eerste stijging mist, wees geduldig tot de correctie toeslaat en kies dan je instapmoment.
Daarmee zorg je dat je niet op de piek van een koers instapt en vervolgens ‘onder water’ komt te staan doordat je met een munt blijft zitten die onder de prijs is gevallen waarop jij bent ingestapt. Het doel van traden is winst maken. Tijdens periodes van sterke FOMO is het risico erg groot dat je dat doel gaat missen. Er komen altijd volgende kansen, geen zorgen.
Bitcoin is de baas
Omdat veel altcoins worden gehandeld tegen bitcoin is het verstandig om altijd een oogje op het gedrag van deze moedermunt te houden. Veel altcoins volgen het koersverloop van bitcoin. Deze heeft daarom altijd de meeste aandacht van handelaren, dus als bitcoin sterk daalt of stijgt, hebben altcoins daar vaak onder te lijden. Altcoins laten over het algemeen mooie winsten zien als bitcoin in een gezonde en rustige trend naar boven zit. De trend naar boven geeft traders vertrouwen in de hele cryptomarkt en als bitcoin in een rustig vaarwater zit, valt met die munt niet zoveel te verdienen. Dan verleggen traders hun aandacht naar altcoins omdat er meer te profiteren valt.
Maak vooraf een plan en blijf erbij
Voor elke order die je plaatst, moet je een plan hebben. Dat helpt je om keuzes te maken wanneer er spanning op je komt te staan. Bijvoorbeeld door plotselinge koerswijzigingen die je niet had verwacht. Het plan hoeft niet in de vorm van een powerpoint te worden gepresenteerd aan je wederhelft, maar bevat wel twee simpele onderdelen: wat doe ik als de koers daalt en wanneer pak ik winst? Dat betekent dat je zowel een onder- als een bovengrens in moet stellen. Er zijn duizend-en-een manieren om de bovengrens te bepalen: dat is immers de truc bij succesvol handelen. De ondergrens is een persoonlijke voorkeur: hoeveel risico wil je nemen? Gebruikelijk is een ondergrens van ongeveer vijf procent. Dat betekent dat je maximaal vijf procent van je inleg kan verliezen.
De bovengrens geeft aan hoeveel winst je verwacht en waar je tevreden mee bent. Dat is van veel factoren afhankelijk. Zo speelt je horizon een rol. Ga je voor een snelle trade die binnen een dag of paar dagen voorbij is, dan neem je genoegen met minder winst. Je kunt die namelijk weer gebruiken voor andere korte trades. Ga je voor de lange termijn, omdat je ervan overtuigd bent dat je een munt te pakken hebt met een mooie toekomst, dan stel je die bovengrens hoger in. Je moet dan meer geduld hebben, maar als dat je plan is, dan is daar niets mis mee. Lange termijn trades kun je ook voorzien van een lagere ondergrens. Je gaat er dan vanuit dat dalingen maar tijdelijk zijn en je over een langere periode in het groen zal eindigen.
De reden waarom het belangrijk is om een plan te hebben, is om je toekomstige jij te helpen. Jij doet nu een trade en je toekomstige jij kan naarmate de tijd vordert last krijgen van gretigheid of FOMO. Of een combinatie. Die gretigheid loop je op als je de koersen van je munt ziet stijgen. Zodra de koers in de buurt komt van je bovengrens zul je geneigd zijn om die bovengrens te verhogen. Want stel dat hij nog verder stijgt? Dan mis je die prijsstijging! Dat is precies waar je al bang voor was toen je de order plaatste. Want het is helemaal niet erg om prijsstijging te missen als je winst hebt gemaakt. Dat is namelijk je enige doel: een trade winstgevend afsluiten. Er komen elke dag nieuwe kansen. Het spreekwoord luidt niet voor niets: van winst nemen is nooit iemand arm geworden.
DYOR: Do Your Own Research
Nee, geen cryptovaluta voor de mode-industrie, DYOR is een acroniem dat staat voor Do Your Own Research. Het wordt te pas en te onpas geroepen door traders om lezers te waarschuwen. Vaak ziet dat eruit als ‘$COIN gaat binnenkort hard stijgen! Mooi instapmoment #DYOR’. Alhoewel de auteurs van dit soort berichten de term vooral gebruiken om zichzelf in te dekken zodat ze geen klachten krijgen als $COIN toch helemaal niet zo hard is gaan stijgen, is het wel een belangrijke taak van jou als trader.
Alles wat je op Twitter leest is een leugen
Over veel te lezen gesproken, realiseer je dat niet iedereen op discussiefora, Twitter of Telegram-kanalen het beste met jou voor heeft. Meestal hebben ze vooral het beste met zichzelf voor. Houd daar rekening mee als je op het punt staat te handelen naar de tip of het advies van een ander. Natuurlijk is niet alles wat je leest op Twitter een leugen maar als je als uitgangspunt neemt dat het wél zo is, dan kun je van daaruit uitzonderingen opbouwen voor mensen die je vertrouwt. Als een trader met duizenden volgers op Twitter het ene na het andere bericht plaatst waarin hij een obscure munt aan het shillen is dan kun je er gif op innemen dat hij zelf al een grote hoeveelheid van die munt heeft, die hij zonder mededogen verkoopt zodra de koers naar grote hoogte is gestegen, omdat zijn volgers massaal zijn aankoopadvies hebben opgevolgd. Vervolgens zitten die met een munt waar ze geen onderzoek naar hebben gedaan te wachten totdat de koers weer boven hun inkoopprijs komt.
Je hoeft niet per se te handelen
Ook een tip die je misschien zou scharen in de categorie ‘eet geen gele sneeuw’. Maar toch is dit voor veel traders moeilijker dan je zou denken. Ik heb regelmatig de behoefte om nu en wel direct iets te kopen. Ik zoek naarstig naar mogelijkheden op Twitter en in Telegram-groepen totdat ik iets vind waar ik mijn bitcoin in kan steken. Dat zijn zelden goede trades. Door krampachtig te zoeken naar een mogelijkheid om te handelen, verlaag ik mijn eisen naarmate de tijd vordert en de behoefte groter wordt. Zodra ik iets vind waarmee ik aan de slag kan, doe ik geen onderzoek meer naar de munt en kijk ik niet meer of er sprake is van FOMO. Omdat veel trades plaatsvinden door bitcoin in te ruilen voor een altcoin, is het sowieso niet nodig om continu te handelen. Je zit namelijk al in bitcoin en dat is een munt die over een langere termijn ook in waarde kan stijgen. Niet handelen is dus net zo goed wél handelen.
Word niet verliefd op een munt
Verliefdheid is een mooie staat van zijn, maar als het om rendement maken gaat, moet je het voorkomen. Het is logisch dat je voorkeuren krijgt voor blockchain-projecten. Je praat er enthousiast over met anderen en dat zorgt ervoor dat je moeilijk afscheid kunt nemen van een munt. Het idee van HODL, waarbij traders worden aangespoord om hun munten nooit te verkopen, is leuk als je er geen tijd in wilt steken en een beleggingshorizon hebt van meer dan een jaar. Maar alles wat omhoog gaat, moet een keer naar beneden. Het is dus nooit verkeerd om ook de munten waar je een klein beetje verliefd op bent te verkopen.
Koop in op zwakte, verkoop in kracht
Het is jouw doel om beter te handelen dan je mede-traders. Op die manier maak je winst. Een veelgehoord credo is ’Buy low, sell high’. Een van de beste vuistregels is: koop op het moment dat anderen zwak zijn, verkoop op het moment dat anderen sterk zijn. Of anders geformuleerd, zoals een van ‘s werelds beste investeerders (en overigens een fervent hater van cryptovaluta) Warren Buffet het ooit zei: ‘Be fearful when others are greedy and greedy when others are fearful’. Op het moment dat de geluiden uit de markt klinken als wanhoop en angst, ben jij er als de eerste bij om juist in te stappen. Het dieptepunt zal dichtbij zijn. Let wel: de koersen kunnen ook dan nog dalen maar dat maakt jou niet uit. Je weet dat ze daarna weer zullen stijgen.
Ook aan de bovenkant van een trend herken je wanneer de top in zicht is waarna de onvermijdelijke corrigerende daling zal plaatsvinden. De geluiden waar je naar luistert klinken als pure extase en hebberigheid. Dan weet je: het is tijd om te verkopen. En ook nu zullen de koersen nog even de trend volgen maar je weet: de correctie zal komen en ik mis liever een stukje winst dan dat ik het risico loop op een snelle daling waardoor ik überhaupt geen winst heb.
Leer van mislukte trades
Zolang je meer winstgevende dan verlieslatende trades hebt, zit je goed. Natuurlijk wil je het aantal mislukte trades beperken. Kijk daarom altijd wat je verkeerd hebt gedaan en probeer ervan te leren voor een volgende kans. Iedereen begint bij nul dus een fout is niet erg.
Herken je positie in de achtbaan der crypto-emoties
De geluiden van extase, hebberigheid en wanhoop bij koerswisselingen worden in deze populaire grafiek mooi in context geplaatst. Je kunt de koersen van cryptovaluta tegen het verloop van deze grafiek afzetten om daarmee een poging te wagen de toekomst te voorspellen. Zoals elk model is het een vereenvoudiging van de werkelijkheid, dus het is geen wet van meden en perzen. Wel geeft het een sprekend beeld om aan te denken als je jezelf betrapt op emoties die het van je ratio overnemen bij het plaatsen van een ondoordachte order. Het idee is dat de ontwikkeling van de waarde van iets – of het nou aandelen, cryptovaluta of de opkomst van een nieuwe technologie is – over een periode van tijd een vast patroon heeft. Het begint altijd in een fase waarin weinig mensen ervan af weten. De waarde loopt rustig op naarmate er meer mensen mee bekend raken. Naarmate het publiek groter wordt neemt de groei toe, waarna een correctie plaatsvindt.
In deze grafiek wordt dat een bear trap genoemd: een afleidingsmanoeuvre bedoeld om betrokkenen de illusie te geven dat het hoogtepunt bereikt is en hen daarmee te verleiden te verkopen. Andere traders maken daar gretig gebruik van zodat ze goedkoper weer kunnen inkopen.
In de derde fase gaat het helemaal los: er komt aandacht van kranten, televisie en grote websites en het enthousiasme van het grote publiek neemt met de dag toe. Iedereen wil profiteren van het Nieuwe Ding. FOMO all over the place. In plaats van te verkopen na het bereiken van zulke grote winsten slaat hebberigheid toe: niemand wil verkopen want de stijging zal eeuwig doorzetten. Althans, dat is de beleving. Net voor het hoogtepunt slaat een complete massahysterie toe en spreken mensen over een nieuwe periode waarin alles goed is en iedereen winst maakt. Dat is natuurlijk een sprookje en zodra de eerste slimme traders de boot verlaten, dalen de koersen. Toch blijft in eerste instantie nog een grote groep in een ontkenningsfase. ‘Dit is een bear trap’, zullen ze elkaar vertellen. ‘De koers zal weer gaan stijgen!’ Heel even lijkt deze groep gelijk te krijgen.
Als gevolg van een self-fullfilling prophecy stijgen de koersen weer. Iedereen lijkt opgelucht. We zitten weer in de normale situatie en de weg naar boven is teruggevonden. Het blijkt een bull trap. Zoals een bear trap traders in de val lokt door ze te laten denken dat de koersen gaan dalen waardoor ze hun cryptovaluta verkopen, lokt een bull trap traders in een vergelijkbare val door ze de illusie te geven dat de koersen weer langdurige gaan stijgen. Als kort daarna de koersen toch weer dalen, zitten de bulls (traders die denken dat er een opgaande trend gaande is) in de val. Ze kunnen niet meer terug. De koersen staan onder hun inkoopprijs. Ze hebben geen keuze: afwachten totdat het weer beter gaat.
Bear traps en bull traps kunnen – zeker in de cryptowereld, waar met orders van enkele miljoenen aan cryptovaluta al een koerswijziging kan worden bewerkstelligd – door vermogende handelaars of groepen handelaars (ook wel whales genoemd) kunstmatig worden opgezet. En dat gebeurt dan ook. Ze manipuleren daarmee de koers in hun voordeel. Ze drijven de koersen omhoog of omlaag door koop- of verkooporders te plaatsen. Op het moment dat ze daarmee stoppen, stijgen of dalen de koersen weer in de richting van de trend die al was ingezet. Ze profiteren ervan door op dat moment weer snel te verkopen of kopen voordat het grote publiek in de gaten heeft dat ze in een trap, een val, zijn gelopen.
Dan gaat het ineens snel. De daling zet door en angst neemt het over. Steeds meer traders verkopen hun cryptovaluta alsnog en als gevolg daalt de koers nog sneller waardoor een zichzelf versterkend effect optreedt en de val van de koersen versnelt. Net voordat de bodem bereikt wordt, is het enige woord waarmee de gemoedstoestand van de nog overgebleven groep traders kan worden beschreven: wanhoop. Het zal nooit meer goed komen.
Alsnog wordt ook deze laatste groep overgehaald om – tegen grote verliezen – hun cryptovaluta te verkopen. Er zit niets anders op. Dat is het punt waarop de groep die hun emotie de baas bleven en op het juiste moment het zinkende schip verliet toeslaat: de koers is nu zo betaalbaar dat het weer veilig is om in te stappen. De koersen stijgen rustig waarmee een nieuwe cyclus van deze emotionele achtbaan wordt gestart.