Is Bitcoin een veilige haven?

Wij hebben eerder geschreven over de potentiële gevolgen van een economische crisis voor cryptovaluta en voornamelijk voor Bitcoin. Daarin gaven wij aan dat tijdens recessies goud en zilver vaak als toevluchtsoorden worden beschouwd. Veilige havens om je geld te stallen tijdens onstuimige tijden in de economie. Tegenwoordig lijkt ook Bitcoin, door velen het digitale goud genoemd, daarbij te horen. We zagen al eerder in lokale markten als Turkije en Venezuela, waar de eigen munt flink aan waarde verloor, dat er massaal Bitcoin werd ingeslagen. Het koopvolume in die landen was hoog, maar beïnvloedde de prijs van Bitcoin maar met mate vanwege de relatief beperkte grootte van deze markten.

De economie staat op wankelen

Nu lijkt echter de hele wereldeconomie aan de vooravond van een grote recessie te staan. Bijna alle signalen lijken te wijzen op een aanstormende crisis. Een van de beste voorspellers van recessies is de omgekeerde rentecurve. Zo’n omgekeerde rentecurve doet zich voor wanneer de rente op kortlopende obligaties hoger is dan de rente op langlopende obligaties.

In de afbeelding hieronder wordt zo’n omgekeerde rentecurve weergegeven door de blauwe lijn die onder het nulpunt duikt. Zoals je kunt zien in de onderstaande afbeelding volgde een economische crises (weergegeven door de grijze verticale blokken) altijd ongeveer een jaar nadat er een omgekeerde rentecurve ontstond. En sinds kort is de rentecurve, voor het eerst sinds 2007, weer omgekeerd.

10 jaars obligatierente
10 jaars obligatierente – 2 maands obligatierente (bron: fred.stlouisfed.org)

Ook andere indicatoren die helpen bij het voorspellen van economische crises lijken te wijzen op een recessie. De werkloosheid heeft nog nooit op zo’n laag punt gestaan als het afgelopen jaar. Wanneer de toevoer van nieuwe werknemers op begint te raken, betekent dat namelijk ook dat het voor bedrijven lastiger wordt om te blijven groeien. In de onderstaande grafiek wordt de werkloosheid in de VS weergegeven. Zoals je kunt zien vallen de dalen samen met de economische crises uit het verleden.

Werkloosheid Verenigde Staten
Werkloosheid Verenigde Staten (bron: investing.com)

Ook de huidige onzekerheid rondom Brexit, maar vooral ook de handelsoorlog tussen China en de VS, gooien nog eens wat olie op het vuur. China verlaagde vorige week de waarde van de Yuan om de Chinese export te stimuleren (een goedkope Yuan betekent dat het goedkoper wordt om goederen uit China te halen). Als reactie hierop wil Trump ook de waarde van de dollar verlagen. Economen zijn bang dat op die manier een valutaoorlog wordt ontketend met mogelijk deflatie in bijvoorbeeld Europa als gevolg.

Bitcoin als veilige haven?

Vanwege deze onzekerheid over de economie stroomt het geld van beleggers sinds kort duidelijk richting de traditionele safe havens. Het afgelopen kwartaal stegen de prijzen van goud en zilver met respectievelijk 18% en 17%. Dat zijn enorme percentages op de traditionele markten.

Natuurlijk steeg de koers van Bitcoin de afgelopen maanden ook enorm, maar of dat toen ook al een gevolg was van een verslechterende economie blijft maar de vraag.

Toen vorige week echter het nieuws uitkwam dat China de waarde van de Yuan ging verlagen, maakte Bitcoin net als goud en zilver een behoorlijke sprong omhoog. En daarmee lijkt te worden bevestigd dat beleggers ook Bitcoin als een veilige haven zien in tijden van economische neergang.
Een economische crisis lijkt dichtbij en mocht die zich de komende jaren voordoen, dan kan dat wel eens erg positief zijn voor de cryptomarkt en Bitcoin in het bijzonder.

Een reactie plaatsen