Is Bitcoin de digitale vorm van cash geld?

Soms is het goed om tussen al het geweld op de markt en de vele nieuwsberichten even terug te gaan naar de basis. Waar is bitcoin eigenlijk voor gemaakt? Bitcoin is een digitale vorm van cash met enkele bijzondere eigenschappen. Die eigenschappen maken dat bitcoin voor verschillende doeleinden kan worden ingezet. In deze nieuwsbrief wil ik het met jullie hebben over de definitie van het woordje cash. Wat betekent het nou precies in relatie tot bitcoin? En is bitcoin eigenlijk wel een digitale vorm van cash geld? Het antwoord korte antwoord: ja, bitcoin is cash.

Wat begrijpen mensen niet aan het woord cash?

Bitcoin is de afgelopen jaren enorm in waarde toegenomen en dat heeft een hoop oplichters en goudzoekers het wereldje ingelokt. Die zijn vervolgens op creatieve wijze met de technologie aan de slag gegaan om zogenaamd verbeterde versies van bitcoin te maken. Hét grote argument dat ze gebruiken?

Bitcoin kan nooit cash worden omdat het maar 7 transacties per seconde kan verwerken.

Die figuren hebben er weinig van begrepen. Wat bitcoin bijzonder maakt is dat je zonder iemand te hoeven vertrouwen waarde kunt overmaken naar anderen. Grotere blokken of een snellere bloktijd gaat ten koste van de decentralisatie van het netwerk.

Waarom moet ik dat weten?

Hét magische idee achter Bitcoin Cash is om de blokken groter te maken. Maar het probleem is dat de blockchain dan op termijn veel te groot wordt. Met als gevolg dat je in de toekomst alleen met een groot datacenter een Bitcoin Cash-node kunt draaien. Terwijl het idee van Bitcoin juist is dat iedereen mee kan doen, je wilt een zo gedecentraliseerd mogelijk netwerk hebben. Dat maakt het een krachtig geheel. Gecentraliseerde vormen van geld hebben we al genoeg.

In het kort

Digitaal cash betekent niet dat het mogelijk móét zijn om alle wereldwijde betalingen via het Bitcoin netwerk te doen. Dat is een utopie. Het gaat erom dat we een vorm van geld hebben die door geen enkele macht of overheid kan worden gecontroleerd. Een vorm van geld die we zonder te hoeven vertrouwen op andere naar elkaar kunnen overmaken. Een vorm van geld die niet zomaar kan worden bijgedrukt. Dat is bitcoin, dat is digitaal cash.

En oja, met het Lightning Network en andere schaalbaarheidsoplossingen kan er in de toekomst ook prima voor je dagelijkse bakkie koffie of boodschappen worden betaald met bitcoin. Aldus: Satos.

Een reactie plaatsen